di. jun 18th, 2024
kamerplanten gezond houden in de zomer

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Dit betekent ook dat je beter op je planten moet letten. Niet alle planten zijn gemaakt voor het warme weer en deze hebben dus wat extra verzorging nodig. Hieronder lees je tips voor het gezond houden van jouw planten in de zomer.

Geef voldoende water

Het lijkt heel voor de hand liggend, maar toch is het van groot belang om je planten van genoeg water te voorzien. Met een van deze leuke gieters is dit geen straf om te doen. Geef je planten ‘s ochtends vroeg water. Dan is het nog niet zo warm en de zon nog niet zo fel. Hierdoor heeft de plant tijd om het water op te nemen voordat het verbrand. Check de potgrond om te kijken of de plant genoeg water heeft. De grond moet vochtig aanvoelen, maar niet drijfnat zijn. 

 Zet je planten in de schaduw

Bij planten die niet tropisch zijn, kan de zon ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. Zorg er tijdens de warme dagen dus voor dat je deze planten verplaatst naar een plek met schaduw. Als dit niet lukt, zorg dan in ieder geval dat de planten niet direct achter het raam staan. Probeer direct zonlicht te vermijden.

Geef je planten een regendouche

Veel tropische planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Door met een waterspuit water op de bladeren te spuiten, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is. Zet al je tropische planten bij elkaar, hierdoor verdampen je planten minder water. De planten vormen zo als het ware een kleine jungle, waarbij de vochtigheid tussen de planten blijft hangen. 

Geef geen extra voeding

Over het algemeen is het goed om je planten extra voeding te geven, maar met hoge temperaturen is dit anders. De zon zorgt er namelijk voor dat planten genoeg energie krijgen. Door het geven van extra voeding kunnen je planten van slag raken. Geef dus geen extra voeding aan je planten tijdens de warme zomermaanden. 

Laat je planten niet alleen achter

Als je van plan bent om in de zomer op vakantie te gaan, dan is het raadzaam om iemand te vragen om voor je planten te zorgen. Als je hier niemand voor weet, dan kun je ook een waterreservoir aanschaffen. Vind je dit allemaal te veel gedoe, kies dan voor planten die weinig verzorging nodig hebben en de zomermaanden makkelijk doorkomen. Zo kun je kiezen voor een cactus of vetplant.

Door admin