ma. jun 17th, 2024
Arabica bonen

Een van de meest genuttigde warme dranken is koffie. Koffie is een drank die meestal warm genuttigd wordt, waar het oppeppende middel cafeïne in zit.

Men maakt koffie van de ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de zogenaamde koffieplant. De zaden van de koffieplant worden ook wel koffiebonen genoemd. In botanische termen gezien, zijn de vruchten van de koffieplant geen bonen, maar steenvruchten en heeft de plant dus ook geen zaden maar pitten.

Wanneer de koffiebonen geroosterd (of gebrand) worden, komen er in ongeveer 700 verschillende chemische stoffen vrij. In de winkel kan men deze gebrande koffiebonen zowel gemalen als ongemalen kopen.

De koffie die men in de supermarkt koopt, is normaal gesproken een mengsel van gebrande zaden van twee verschillende koffieplanten. Het mengsel bestaat uit Coffea arabica en Coffea canephora. De Nederlandse koffiefabrikanten geven hun koffie mengsels vaak namen zoals goud, zilver en rood. Hierbij bestaat het goudmerk koffie voor 100% uit arabica bonen, het zilvermerk voor 80% uit arabica bonen en  het roodmerk bestaat voor 70% uit arabica bonen en 30% robusta bonen. Bij de verschillende verhoudingen komen verschillende smaken kijken, en ook het cafeïnegehalte is anders bij de verschillende mengsels. Arabica bonen hebben namelijk een stuk milderen smaak dan robusta bonen en bevatten 70% minder cafeïne.

Door admin